niedziela, 25 października 2015

Bratki na pergaminie

Przyszła pora by pokazać to co udało się  dokończyć.
Oczywiście  będzie to  pergaminowa kartka.


Nie przestaję robić zdrowotnych  zapasów na zimę.
Aroniowy sok został wlany do butelek, zrobiłam
również kila słoiczków dżemu aroniowo jabłkowego.
 Teraz przyszła kolej na moją pigwę. Mało jej w tym roku,
bo wiosną kwiaty przemarzły, potem susza i tylko 1,5 kg
udało się zebrać.  Przekroiłam, wydrążyłam pestki ,
pokroiłam w drobne plasterki, zasypałam cukrem
w dużym słoiku i już pewnie  za dwa dni przełożę
do mniejszych słoików i zapasteryzuję. Będzie na
zimę  zamiast cytryny do herbaty. Kiedyś zlewałam sok,
a z płatków robiłam konfiturę, również dobrą nalewkę.




Czy Wy też robicie  sok z pigwy?
 Dziękuję za odwiedziny, komentarze, witam nowe
 obserwatorki: Joannę i Elenę - zostańcie na dłużej.
Tym słodko kwaśnym akcentem  z herbatką w dłoni
życzę radosnego i szczęśliwego tygodnia.


18 komentarzy:

  1. Kartka piękna, a pigwę uwielbiam w herbacie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Techniki tej nie znam "od podszewki " ;) Jednak mogę powiedzieć ...delikatność i piękno w jednym :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. " Bratkowa serweteczka" prześliczna.
    Mam trochę pigwy, ale jak sobie radzisz z krojeniem? bo ja nie daję rady!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda pysznie! Nigdy nie jadłam pigwy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Elu cudowna pergaminowa praca,jestem nią jak zawsze oczarowana.
    Co do zdrowotności słoikowych ,u mnie w kuchni też stoi taki duży słój z pigwą ,zasypany cukrem i czeka na koljne kroki.
    Też nie mam jej dużo,właśnie się rozglądam gdzie by jeszcze jej dokupić ,ale cholerka nigdzie nie ma :(Sąsiadka co ze mną podzieliła sie pigwą też nie miała obfitych zbiorów ,ale zawsze lepszy rydz niż nic,wieć cieszę się z tego co mam .
    POzdrawiam cieplutko i słoneczka życzę

    OdpowiedzUsuń
  6. Elu ten pergaminek z bratkami jest przepiękny . A tą pigwa to narobiłas mi ochoty na naleweczke . Może się skuszę :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudna serwetka, bardzo lubię pergaminowe prace, są takie zwiewne i eleganckie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna karteczk sama bym chciała kiedyś coś takiego zrobić ale nawet nie wiem od czego zacząć. Pamiętam jak kiedyś jeszcze mój dziadek przygotowywał pigwę do herbatki i było to coś pysznego super na chłodne dni pozdrawiam cieplutko☺ miłego dnia ☺

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubie zapach pigwy, nalewki jednak nie robię. Karteczka prześliczna - cudna i eteryczna, a bratki zachwycają. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Elu piękny pergaminek, ja boję się koloru i tylko u mnie biel, bardzo zdrowe soki robisz

    OdpowiedzUsuń
  11. Hi Ela,
    you created a gorgeous parchment card, love the violets..and quince I've never tasted it,
    hugs,
    Ans x

    OdpowiedzUsuń
  12. kartka przecudna :D a soku z pigwy nie robię - przyznam szczerze, ze nawet nie wiem jak smakuje :/

    OdpowiedzUsuń
  13. Elu, kartka jest przepiękna, taka misterna, lekka. Śliczna !!! Talentu kulinarnego też zazdroszczę.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ta kartka to coś cudownego, prawdziwe arcydzieło! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudna karteczka taka delikatna.
    Ja z przetworów to jedynie jabłka na ciasta sobie zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam te twoje pergaminki Elu! Bratki są cudne. Ja już się uporałam z pigwą i soczek czeka grzecznie w spiżarni. Paluchy bolą od krojenia ale warto było. Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń